Veilig Thuis Utrecht start spreekuur met ervaringsdeskundige
De gemeente Renswoude is begonnen met een spreekuur huiselijk geweld waar je niet door een hulpverlener, maar door een ervaringsdeskundige te woord wordt gestaan. Preventiemedewerker Duska Sabljic van Veilig Thuis Utrecht hoopt dat alle 26 gemeenten in de provincie de komende jaren zo'n spreekuur beginnen.
Veilig Thuis Utrecht, de gemeente Renswoude, het Dorpsteam en de ervaringsdeskundige werken samen in deze pilot.
“Het past in de landelijke trend dat steeds meer ervaringsdeskundigen worden ingezet,” zegt Sabljic in De Gelderlander. Praten met iemand die het zelf heeft meegemaakt, is makkelijker, is de gedachte achter het spreekuur.
Anders dan een hulpverlener, heeft een ervaringsdeskundige geen meldplicht, vertelt Jolanda de Zeeuw uit Ede tegen de krant. Zelf heeft ze vroeger te maken gehad met verwaarlozing, mishandeling en seksueel geweld. Nu houdt ze de eerste en de derde vrijdag van de maand inloopspreekuur in het consultatiebureau in het centrum van Renswoude. “Ik noteer ook niets. Zelfs geen naam. Mensen kunnen bij mij hun verhaal kwijt. Daarna kijken we samen wat iemand wil. De een wil misschien alleen maar praten, de ander bellen met Veilig Thuis en weg thuis.”
Huiselijk geweld is een groot probleem, dat veel kapot maakt, benadrukt Sabljic. “En er is vaak iets tegen te doen. Erover praten is de eerste stap naar verandering.”