Steeds meer slachtoffers van huiselijk en seksueel geweld krijgen ook te maken met online geweld. Vormen van online geweld zijn bijvoorbeeld: online lastigvallen, afluisteren, digitale stalking, shame sexting, grooming, sextortion, wraakporno, financieel misbruik en identiteitsfraude.
Signalen: hoe kan ik zien dat iemand slachtoffer is?
Slachtoffers ervaren vaak gevoelens van schaamte, waardoor zij een incident mogelijk niet melden. Zij kunnen angst hebben voor de reactie van naasten, last hebben van psychische klachten en verhoogde stress ervaren. Slachtoffers trekken zich mogelijk terug en vermijden sociale contacten en activiteiten. Daarnaast is er bij slachtoffers vaak sprake van afname in productiviteit of verhoogd verzuim op het werk of school.
Online geweld en online veiligheid
Technologie kan een risico vormen, maar anderzijds ook helpen bij het bevorderen van online veiligheid: zo veilig mogelijk online zijn, zodat niemand jou online kan vinden als je dat niet wilt en zodat niemand met je meekijkt of -luistert op de apparaten die je gebruikt.
Dit dossier heeft betrekking op zowel online geweld als online veiligheid.
Meer weten?
SafetyNed is de veilig online-expert voor huiselijk geweld. SafetyNed biedt slachtoffers en hulpverleners kennis en tools om veilig online te kunnen zijn. Lees verder op de website van SafetyNed.
Lees ook: Online seksuele intimidatie.
Heb je (online) een ongewenste seksuele ervaring meegemaakt? Dan kun je bellen of chatten met het Centrum Seksueel geweld.
Telefoon: 0800 – 0188 (gratis).