Nu Niet Zwanger
Naast het voorkomen van leed bij kwetsbare mensen, scheelt het voorkomen van een onbedoelde zwangerschap behoorlijk wat zorg- en ondersteuningskosten. Dat blijkt uit deze maatschappelijk kosten baten analyse (mkba) van het programma Nu Niet Zwanger die in opdracht van de VNG is uitgevoerd.
Voor lang niet iedereen is zwangerschap en het krijgen van een baby een fijne gebeurtenis. Er zijn tal van jonge ouders (met name moeders) voor wie het het leven extra gecompliceerd maakt. Denk aan jonge moeders met een verslavingsproblematiek, lastige huisvesting of andere zorgen. Voor hen kan het zinvol zijn om (samen met professionals) alles eens goed te overwegen. Het resultaat van die overweging kan zijn: het is beter nu niet zwanger te worden.
Besluit met muisjes
Nu Niet Zwanger is dan ook de naam van het programma onder Besluit Met Muisjes dat dit vraagstuk onder het vergrootglas heeft gelegd. 'Door vanuit professionaliteit het gesprek over een kinderwens, seksualiteit en anti-conceptie aan te gaan kan veel menselijk leed worden voorkomen. We zien landelijk dat bij maar liefst 80% van de vrouwen en mannen waarmee dit gesprek gevoerd wordt, dit leidt tot het maken van een keuze tot uitstel van het krijgen van een kind. Naast het menselijke leed wat voorkomen wordt door een vrijere keuze, betekent dit natuurlijk ook iets voor zorg- en ondersteuningskosten.' Deze passage is te lezen in het rapport over de maatschappelijke effecten en kosten van ongewenste zwangerschap.
Kosten en baten
In dit rapport o.a. een MKBA, een maatschappelijke kosten- en batenanalyse: wat kan een ongewenste zwangerschap voor kosten met zich meebrengen, en wat zijn de 'opbrengsten' als de zwangerschap uit- of afgesteld wordt. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling van dit rapport om een mensenleven te 'monetariseren'. Wel wil het inzichtelijk maken wat een ongewenste zwangerschap - naast leed en zorg - met zich meebrengt. Het kan o.a. professionals en beleidsmakers bij gemeenten helpen om vanuit die optiek sterker in te zetten op preventie. Die preventie, zo blijkt uit het onderzoek, kan dan meerdere voordelen hebben.