Registratie en monitoring van kindermishandelingszaken

Een kwalitatieve studie naar beleid en systemen in het buitenland.

Grietens, H. (2018), Registratie en monitoring van kindermishandelingszaken. Een kwalitatieve studie naar beleid en systemen in het buitenland, Groningen: Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen/ Den Haag: WODC.

Registratie en monitoring van kindermishandelingszaken in de justitieketen leveren vaak problemen op. Daarom laat de overheid onderzoeken hoe dit gebeurt in het buitenland.

Goede voorbeelden

In dit project worden voorbeelden gegeven van hoe in het buitenland zaken van kindermishandeling worden geregistreerd en gemonitord, niet alleen door justitie, maar ook door de kinderbescherming binnen de sociale sector (welzijn). Daarnaast is onderzocht welke systemen van registratie en monitoring relevant kunnen zijn voor de Nederlandse context, met speciale aandacht voor recente innovaties.

Dertien landen betrokken

Dertien landen zijn bij de steekproef betrokken: Belgiƫ (regio Vlaanderen), Canada, Denemarken, Duitsland, Engeland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Noorwegen, Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland.