Lokale alliantie Krimpen aan den IJssel

Een lokale alliantie is een netwerk van deelnemers die hun kennis van het voorkomen van misbruik van ouderen willen delen en gebruiken. Deelnemers weten elkaar te vinden en hoe te handelen in gevallen van een niet-pluis-gevoel of spoed.

Op 27 juni 2022 is de Lokale Alliantie Krimpen aan den IJssel van start gegaan. Gedurende de voorbereidende fase is er met betrokken partijen afgesproken om de lokale alliantie breder vorm te geven dan alleen het thema financiële mishandeling.
Door de integrale samenwerking zet de lokale alliantie zich in om alle vormen van ouderenmishandeling te voorkomen, herkennen, signaleren, melden en te stoppen.

Deelnemende partners

Deelnemende partners zijn: Gemeente Krimpen a/d IJssel, KrimpenWijzer, Contour de Twern, Seniorenplatform, ouderenbonden, Veilig Thuis, Politie, Thuiszorgorganisaties (Leliezorggroep, Zellingen, Vierstroom, Pameijer), Notaris, Rabobank, raad van kerken, Qua wonen, Nederlandse patiënten vereniging.

Financieel misbruik

Verschillende (beroeps)groepen kunnen te maken krijgen met financiële uitbuiting van ouderen. Wanneer deze groepen elkaar leren kennen en gaan samenwerken, ontstaat een keten ter bescherming van kwetsbare ouderen.
Voor de professionals biedt de lokale alliantie de mogelijkheid om te leren samenwerken met voorheen ketenvreemde partners en gezamenlijk een aanpak (door) te ontwikkelen. Partijen die deelnemen aan een lokale alliantie weten elkaar daardoor ook buiten de bijeenkomsten om makkelijker te vinden in gevallen van een niet pluis gevoel of spoed.

Doelen lokale alliantie

Veiligheid van ouderen vergroten:   

  • het onderwerp ouderenmishandeling blijvend onder de aandacht houden;
  • meer specifieke aandacht geven aan ontspoorde mantelzorg bij dementie;
  • herkennen en voorkomen van financieel misbruik bij ouderen;
  • bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de aanpak ouderenmishandeling;
  • het verder opbouwen van een stabiel netwerk dat ingezet kan worden bij vragen en/of spoed;
  • deskundigheidsbevordering verder ontwikkelen.

Contact 

Er is geen centraal emailadres specifiek voor de alliantie.
Telefonisch kan er contact opgenomen worden met KrimpenWijzer via 0180 51 75 90 of via e-mail info@krimpenwijzer.nl. Daarnaast met alle betrokken partners die betrokken zijn bij de alliantie.