Lokale alliantie Ede
De lokale alliantie veilig ouder worden Ede bestaat uit private en publieke deelnemers die hun kennis van financieel misbruik van ouderen delen en bundelen. Zij vormen een netwerk van professionals die kunnen signaleren, weten hoe te handelen en elkaars hulp en deskundigheid kunnen inroepen. Ook zijn zij beschikbaar voor het geven van voorlichting.
Financiële uitbuiting
Steeds vaker krijgen ouderen te maken met financiële uitbuiting. Bijvoorbeeld in de vorm van diefstal, ongewenste bemoeienis met geldzaken of een veranderd testament. Plegers zijn veelal familieleden, buren of kennissen, maar ook zorgverleners, mantelzorgers of vrijwilligers. Financiële uitbuiting is een vorm van ouderenmishandeling.
Verschillende beroepsgroepen, bijvoorbeeld notarissen, banken, zorgverleners en bewindvoerders, kunnen te maken krijgen met financiële uitbuiting van ouderen. Wanneer deze beroepsgroepen elkaar leren kennen en gaan samenwerken, ontstaat een keten ter bescherming van kwetsbare ouderen. Daarom is, ook binnen Ede, een lokale alliantie opgericht.
Deelnemers aan de alliantie
Deelnemers aan de alliantie zijn ondermeer professionals van Veilig Thuis, politie, notarissen, wijkverpleegkundigen, banken, ouderenbonden, thuiszorg, bewindvoerders, gemeenten, (thuis-)zorginstellingen, enzovoort. Binnen een lokale alliantie ontstaan zogenoemde ‘korte lijntjes’: de diverse disciplines leren elkaar kennen en trekken gezamenlijk op.
Voor de professionals biedt de lokale alliantie de mogelijkheid om samen te werken met voorheen ketenvreemde partners en gezamenlijk een aanpak (door) te ontwikkelen. Partijen die deelnemen aan een lokale alliantie weten elkaar daardoor ook buiten de bijeenkomsten om makkelijker te vinden in gevallen van een niet pluis gevoel of spoed.
Contact
Lokale alliantie veilig ouder worden Ede
Gemeente Ede, beleidsmedewerker GIA
Telefoon: 14 0318 of 0318-680911
E-mail: gia@ede.nl