Dit jaar opvallend veel moorden in relationele sfeer
Dit jaar zijn tot vandaag 117 mensen in Nederland het slachtoffer geworden van moord of doodslag. Dit cijfer komt overeen met dat van vorig jaar, blijkt uit moordonderzoek van Elsevier Weekblad. Opvallend voor 2020 is volgens het weekblad het hoge aantal dodelijke slachtoffers van relationeel geweld.
Gisteren nog vond de politie in Amsterdam in een woning de lichamen van een 52-jarige man en zijn veertienjarige dochter. Het meisje is het achtste slachtoffer van kinderdoding dit jaar.
Bij 52 van de 117 moordzaken in 2020, ofwel 44,4 procent, ging het om relationeel geweld. In 2019 was dat ongeveer eenderde.
In 2020 ging het - voor zover nu bekend - in 33 gevallen om partnerdoding, acht keer werden kinderen om het leven gebracht door hun ouder(s), en in elf gevallen betrof het ouderdoding, broedermoord of ander ‘familiegeweld’.
De Leidse criminoloog Marieke Liem concludeerde in 2010 in haar proefschrift Homicide followed by suicide dat de slachtoffers van doding-zelfdoding doorgaans vrouwen en kinderen zijn. Meestal gaat het om partnerdoding en maken de daders gebruik van een vuurwapen. De kans op zelfdoding is groter als de dader lijdt aan een depressieve stoornis. Ook sociale isolatie is een risicofactor. Ouderdodingen en broer/zus-dodingen eindigen zelden in een zelfdoding van de dader. Soms overleeft de dader de zelfmoordpoging. Het aantal gevallen van doding-zelfdoding schommelt rond de negen per jaar. Voor de moordlijst tellen zelfdodingen niet mee.
Lees het hele artikel op EWmagazine.nl