Studie naar agressieregulatie heeft implicaties voor behandelmethode

Hoe komt het dat sommige mensen hun woede niet kunnen remmen? Forensisch psycholoog Franca Eurlings-Tonnaer onderzocht het reguleren van woede.

"Eigenlijk is het vreemd dat we nog zo weinig weten over zo'n basale menselijke emotie", zegt ze in Trouw.

Eurlings-Tonnaer werkte tijdens haar onderzoek in tbs-kliniek De Rooyse Wissel in het Limburgse Oostrum. Aan haar onderzoek werkten zestien tbs-patiënten mee, veroordeeld voor zaken als huiselijk geweld, agressieve vermogensdelicten en (pogingen tot) moord of doodslag.

Hersenactiviteit

In een hersenscanner werd hun hersenactiviteit gemeten, terwijl er blije, neutrale of woede-opwekkende verhalen werden voorgelezen. De proefpersonen kregen steeds óf de instructie om helemaal mee te gaan met de emotie in het verhaal, óf om hun emoties onder controle te houden. 

De geweldplegers bleken tijdens het luisteren naar alle verhalen onbewust hun woede te reguleren. Ze voelden ook significant meer boosheid bij de woede-opwekkende verhalen dan de mannen in een controlegroep. Maar toen ze gevraagd werd om die emoties te reguleren, gebeurde dat verrassend genoeg niet. Blijkbaar gaf hun brein onbewust al de hele tijd het signaal tot het remmen van woede. "Vermoedelijk is dat regulerende hersengebied daardoor uitgeput geraakt en komt het niet in actie als het echt nodig is”, zegt Eurlings-Tonnaer.

Behandeling

Haar studie heeft implicaties voor de behandeling van agressieproblemen. Want die behandeling is gericht op emotieregulatie, terwijl deze mannen dus onbewust al reguleren. "De vraag is eerder hoe ze die regulatie op het juiste moment in kunnen zetten", aldus de onderzoekster.