Rotterdamse proef Ouders aan tafel krijgt vervolg
Rotterdamse kinderen krijgen vaker een stem bij vermoedens van huiselijk geweld of bij zorgen over de opvoeding. In een nieuwe werkwijze van de jeugdhulp kunnen zij hun kant van het verhaal vertellen in een persoonlijk gesprek of tijdens het overleg over de beste aanpak.
Ouders en kinderen in Rotterdam werden te weinig gehoord, zo stelde de Rotterdamse Kinderombudsman begin dit jaar na onderzoek. Met de proef 'Ouders aan tafel' bij het Jeugdbeschermingsplein keek de gemeente hoe het anders kan. Zo konden ouders en kinderen vanaf 16 jaar aanschuiven bij het overleg over hun toekomst.
Scherper en kleurrijker
Het AD meldt dat de aanwezigheid van de ouders en hun kinderen volgens melders en deskundigen een duidelijke meerwaarde heeft. Het beeld over wat er aan de hand is, is 'scherper, kleurrijker en meer gedetailleerd', zo schrijft wethouder Judith Bokhove (Jeugd) aan de Rotterdamse gemeenteraad.
De werkwijze wordt nu aangepast, zodat kinderen vanaf 12 jaar altijd kunnen meepraten. Het besef is dat hiervoor wel moeite moet worden gedaan. Het idee is dat kinderen van 12 tot 16 jaar in een persoonlijk gesprek, bijvoorbeeld op school en na toestemming van de ouders, hun verhaal kunnen doen. Kinderen vanaf 16 jaar mogen aanschuiven bij het overleg.