Hof: alleenstaande-ouderkorting ook mogelijk op geheim adres

De Belastingdienst moet een vrouw die wegens huiselijk geweld en stalking geen woonadres kon opgeven, toch alleenstaande-ouderkorting toekennen. Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft het hoger beroep dat de vrouw hierover aanspande gegrond verklaard.

De vrouw verbleef na haar echtscheiding met haar dochtertje op een camping. Zij stonden in de basisadministratie persoonsgegevens ingeschreven op een postadres. Om in aanmerking te komen voor alleenstaande-ouderkorting is het echter vereist dat de ouder en het kind op hetzelfde woonadres staan ingeschreven. De inspecteur van de Belastingdienst weigerde daarom de korting te verlenen.

Taalkundige interpretatie

De vrouw ging in beroep en stelde dat zij genoodzaakt was haar woonadres geheim te houden. Terecht, zo oordeelde het hof. "Een louter taalkundige interpretatie, zoals de Inspecteur die verdedigt, zou met zich brengen dat de alleenstaande-ouderkorting niet wordt toegekend aan een alleenstaande ouder wiens veiligheid zodanig in het geding is dat inschrijving op een woonadres gevaar oplevert. Het Hof acht een dergelijke uitleg niet in overeenstemming met de bedoeling van de wetgever."