Politie Zeeland pakt stalkingszaken steeds sneller op
De Zeeuwse politie pakt stalkingszaken steeds sneller op, dankzij een nieuwe manier van werken. Ook bij huiselijk geweld wordt steeds vaker in een vroeg stadium opgetreden waardoor situaties minder snel escaleren. Dat meldt HVZeeland.nl.
Sinds vorig jaar werken de eerste Zeeuwse agenten volgens een nieuwe werkwijze. Na een pilot in de Oosterschelderegio werken sinds het najaar ook Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen volgens dezelfde procedure: extra alertheid op stalking en huiselijk geweld, het sneller ondernemen van (preventieve) actie(s) en betere samenwerking met andere instanties.
Herkenning
De herkenning van stalking is volgens Dylan Verhage, coördinator (ex-)partner-stalking van het basisteam Oosterschelderegio, een van de zaken die is verbeterd. "Politiemensen zagen meldingen voorheen meer als losstaande incidenten. Nu is er betere uitwisseling van informatie en kijken we ook verder in de historie van betrokkenen. Hierdoor constateren wij soms eerder dan de melder dat er wel eens sprake kan zijn van stalking."
Van stalking is volgens hem sprake wanneer iemand op vier à vijf afzonderlijke momenten wordt lastiggevallen. "Dat kan gaan om het rondhangen rond iemands woning, het volgen van personen of bijvoorbeeld het versturen van sms'jes of het plegen van belletjes." Stalking zelf staat als zodanig overigens niet in het wetboek van strafrecht. "Dat betekent echter niet dat we niet kunnen optreden", aldus Verhage. "Vaak is er sprake van belaging maar ook door bedreiging of vernieling ten laste te leggen kunnen we tot een veroordeling komen."
Aanleiding
Aanleiding voor de nieuwe werkwijze was de moord op de 28-jarige Linda van der Giessen in 2015. De vrouw werd op de parkeerplaats van het TweeSteden Ziekenhuis in Waalwijk doodgeschoten door haar ex-vriend. De politie was destijds op de hoogte van huiselijke problemen, maar doordat signalen niet tijdig werden opgepikt en opgepakt werd niet adequaat ingegrepen.