Doorbraakteam moet aanpak huiselijk geweld in Den Haag verbeteren

De Haagse burgemeester Pauline Krikke gaat in het nieuwe Doorbraakteam Huiselijk Geweld op zoek naar een verbetering van de aanpak van huiselijk geweld. Ze gaat zelf met een team specialisten heel gericht kijken waar het in de praktijk vaak misgaat of vastloopt.

Doelen

Twee doelen staan voor de burgemeester centraal. Ze wil de bestaande aanpak verbeteren en zo de spiraal van geweld doorbreken. Daarnaast wil ze het taboe doorbreken dat nog altijd rond huiselijk geweld bestaat. "We moeten voor alle betrokkenen de drempel verlagen om hulp te zoeken. Gevoelens van schaamte bij mensen zijn zeer begrijpelijk. Door me er als burgemeester over uit te spreken hoop ik dat mensen net dat beetje extra kracht voelen om wel aan de bel te trekken."

Naast de oprichting van het Doorbraakteam Huiselijk Geweld, kondigt burgemeester Krikke nog een aantal maatregelen aan. Zo wil ze bevorderen dat de politie vaker dan nu een zaak ambtshalve onderzoekt – dus zonder dat het slachtoffer aangifte doet – en deze voorlegt aan het Openbaar Ministerie. Verder wil ze de verbinding tussen straf en zorg verbeteren. Ook laat ze onderzoeken waarom het aantal huisverboden afneemt, terwijl dit een effectief middel blijkt om de situatie in een gezin even te bevriezen en de hulp op gang te brengen. Volgens Krikke zou het huisverbod juist vaker moeten worden ingezet.