Reclassering Nederland introduceert spreekuur huiselijk geweld
Om huiselijk geweld en kindermishandeling doelgerichter aan te pakken, introduceert Reclassering Nederland het spreekuur huiselijk geweld. Direct actie ondernemen staat daarbij voorop. Het spreekuur ging in Oost-Nederland van start en wordt daar onderdeel van de reguliere aanpak.
In Oost-Nederland plant de reclassering sinds 1 mei 2017 alle huiselijk geweld zaken standaard in op het spreekuur. Voorheen werd de verdachte na bijvoorbeeld een nachtje cel heen gestuurd. De zaak werd vervolgens op zitting gezet. "Dan komen wij drie maanden later nog eens om de hoek om het Openbaar Ministerie te adviseren", aldus reclasseringswerker Kirstie Schmitz, bedenker van het spreekuur. "Mosterd na de maaltijd."
Interventie
Snel ingrijpen is dan ook het motto van het huiselijk geweld spreekuur. Verdachten waarbij het strafrecht betrokken is, komen binnen twee weken op het spreekuur. Schmitz: "We zetten zo nodig direct een interventie in zoals de training Partnergeweld, BORG. Altijd wordt direct contact gelegd met Veilig Thuis, om af te stemmen en samen te werken. Regelmatig zijn ook kinderen betrokken of slachtoffer van huiselijk geweld. Voorkomen van herhaling is essentieel."
Het huiselijk geweld spreekuur ontving deze maand een projectsubsidie vanuit Ruim Baan om de aanpak duurzaam te implementeren. Ook Stichting Verslavingsreclassering GGZ en het Leger des Heils Jeugdbescherming & Reclassering gaan het spreekuur implementeren.
Kwart van de cliënten
Bijna een kwart van de 78 duizend cliënten van Reclassering Nederland werd in 2016 verdacht van of veroordeeld voor mishandeling. Het gaat in totaal om 18157 cliënten. Zij kregen in 2016 vooral celstraffen of toezichten opgelegd. Van de in totaal 9422 toezichtopdrachten in 2016 ging het in 2174 gevallen om plegers van mishandeling. Werkstraffen komen relatief minder voor. Van de 26343 opgelegde werkstraffen in 2016 werden er 4327 uitgevoerd door cliënten die veroordeeld werden voor mishandeling.
Hoe vaak mishandeling precies samengaat met huiselijk geweld en kindermishandeling is niet duidelijk. De reclassering registreert mishandeling op basis van zwaarte van het delict: van 'eenvoudige mishandeling' tot 'zware mishandeling met voorbedachten rade'. In welke gevallen het hierbij gaat om HG en KM is niet duidelijk: dit wordt niet afzonderlijk geregistreerd.