Hoogleraar: veel slachtoffers zijn potentiële ondernemers

Durf en doorzettingsvermogen, dat zijn twee belangrijke overeenkomsten tussen ondernemers en cliënten van de vrouwenopvang, stelt hoogleraar Ondernemerschap Josette Dijkhuizen. In het Financieel Dagblad licht zij vandaag toe hoe zij werkt aan een landelijk programma om 'overlevers van geweld' klaar te stomen voor het ondernemerschap.

Dijkhuizen ontwikkelde de afgelopen jaren het programma Krachtbedrijf, waarin deelnemers gedurende acht tot twaalf maanden worden gecoacht en getraind. Na pilots in Rotterdam, Amsterdam en Noord-Brabant streeft Dijkhuizen ernaar dat ongeveer een kwart van de deelnemers als ondernemer aan de slag gaat.

Vooroordelen

Opvanghuizen en organisaties als Stichting Vluchtelingenwerk dragen mogelijke kandidaten aan. "Vrouwen uit de opvang worden gezien als slachtoffers: laagopgeleid en met weinig potentie. Ik hoor zoveel vooroordelen en aannames." Met Krachtbedrijf wil Dijkhuizen die weerleggen. "Ondernemerschap is niet voor iedereen weggelegd, maar ik wist zeker dat een deel van de vrouwen dat wel kunnen. Het zijn overlevers van geweld. Door daaraan te ontsnappen, hebben zij die durf en dat doorzettingsvermogen getoond en als je die kwaliteiten gaat versterken, komt er nog meer talent en potentieel naar boven."

Landelijk programma

Met Krachtbedrijf probeert Dijkhuizen landelijk een programma neer te zetten. Het eerste Krachtbedrijf Centrum opent nog voor het einde van het jaar in Eindhoven. "De komende jaren moeten er nog vier volgen", zegt de hoogleraar, "minimaal."

Lees het hele artikel in (fd.nl)