Digitale chantage steeds vaker vorm van eergerelateerd geweld
De politie wordt jaarlijks met 3000 delicten geconfronteerd waarvan ze vermoedt dat familie-eer een rol speelt. Dat blijkt uit het boek ‘Focus op eer’ dat vandaag is verschenen. Digitale chantage speelt bij eergerelateerd geweld steeds vaker een rol, aldus auteur Janine Janssen.
Criminoloog en antropoloog Janine Janssen is werkzaam bij het Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerd Geweld van de politie. Het merendeel van de circa 500 eerconflicten die jaarlijks bij dit centrum binnenkomen, betreft zware (doods)bedreigingen. Mishandelingen staan op de tweede plaats. Het afgelopen jaar stierven negen mensen als gevolg van eerwraak - dat is 8 procent van het totale aantal moorden en doodslagen in Nederland.
Familie-eer
Doel van het boek van Janssen is om geweld in naam van eer in al zijn complexiteit te leren zien. In het bijzonder aandacht besteed aan geweld binnen de kring van de familie. Bij familie-eer gaat het vaak om kwesties als het kiezen van een partner, het veroordelen van seksualiteit en zwangerschappen buiten het huwelijk en problemen bij het verbreken van relaties.
Digitale chantage
Digitale chantage kan een vorm van eergerelateerd geweld zijn. "Compromitterende beelden worden op internet geplaatst en zijn daar nooit meer af te halen", licht Janssen in een interview met de Volkskrant toe. "Er wordt gezegd: als jij niet doet wat ik zeg, gaan die beelden naar je ouders, dan ziet je moeder in Irak ze ook. Zulke beelden blijven tot in de eeuwigheid de eer aantasten, je kunt ze niet wegpoetsen. Je kunt als politie zo'n zaak dus ook niet oplossen. En dat eindigt soms fataal."
Links
Focus op eer - Een verkenning van eerzaken voor politieambtenaren en andere professionals.