Nieuw onderzoek moet de aanpak van kindermishandeling verbeteren
Wat is de effectiviteit van behandelingen in een multidisciplinaire aanpak op het gebied van kindermishandeling? En welke basisvaardigheden hebben professionals nodig in de aanpak van kindermishandeling? Binnen het ZonMw-programma Kindermishandeling gaan 8 onderzoeksprojecten van start waarin deze vragen centraal staan.
Effecten van een multidisciplinaire aanpak
De multidisciplinaire aanpak kindermishandeling is erop gericht om de samenwerking tussen de verschillende organisaties die betrokken zijn bij de aanpak van kindermishandeling beter te laten verlopen. Met als doel het kind en het gezin beter en sneller te helpen. Een multidisciplinaire aanpak van kindermishandeling is volop in ontwikkeling en er wordt op dit moment in de praktijk op verschillende manieren invulling aan gegeven.
Met effectiviteitsonderzoek kan geleerd worden van deze verschillen. De startende projecten die zich specifiek richten op de effecten van een behandeling in een multidisciplinaire aanpak zijn:
- Evaluatie van een nieuw behandelmodel na kindermishandeling: gezinsaanpak en EMDR geïntegreerd
- Doen wat werkt: Het eerste effectiviteitsonderzoek in Nederland naar een multidisciplinaire aanpak van kindermishandeling - Resolutions Approach
Basisvaardigheden van de professional
Een ander belangrijk vraagstuk is welke basisvaardigheden een professional nodig heeft om kindermishandeling te voorkomen of te stoppen, en hoe je deze aan kunt leren. Binnen een zestal projecten wordt hier onderzoek naar gedaan. Dit betreft de volgende projecten:
- Verbetering feitenonderzoek kindermishandeling bij Veilig Thuis: Implementatie en evaluatie van het NICHD protocol vergeleken met de huidige praktijk.
- Behandelen van gedragsproblemen bij kinderen in multi-probleem gezinnen: In-Vivo coaching in Parent-Child Interaction Therapy (PCIT) geanalyseerd
- Effectiviteit van het trainingsprogramma 'Signalering en gespreksvoering met ouders' voor professionals binnen peutercentra en voorscholen
- De rol van docenten in het basisonderwijs bij self-disclosures van kindermishandeling: het benutten van een krachtig signaal om kindermishandeling vroegtijdiger te stoppen
- Opheffen onveiligheid: hoe doe je dat?
- Kunnen docenten de bespreekbaarheid van kindermishandeling onder kinderen vergroten, en hoe krijgen ze dat voor elkaar? – een secundaire analyse
Onderzoeksagenda
Met het ZonMw-programma Kindermishandeling wordt uitvoering gegeven aan onderdelen van de Onderzoeksagenda Effectiviteitsonderzoek kindermishandeling. De breed gedragen onderzoeksagenda was een gezamenlijk initiatief van de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik en ZonMw en is - met input van interviews, een veldraadpleging en een bijeenkomst met experts uit onderzoek, praktijk en beleid vanuit verschillende sectoren - in maart 2016 tot stand gekomen.
ZonMw-programma Kindermishandeling
Het doel van het ZonMw-programma Kindermishandeling is: het bevorderen van het voorkómen, signaleren, stoppen en behandelen van (de gevolgen van) kindermishandeling door:
- Onderzoek naar de effectiviteit van (elementen uit) bestaande interventies en instrumenten.
- Onderzoek ter ondersteuning van effectiviteitsonderzoek, gericht op risicofactoren en oorzaken van kindermishandeling, de rol van professional en randvoorwaarden voor implementatie.
Meer informatie
ZonMw-programma Kindermishandeling
ZonMw-thema Kindermishandeling